Međunarodni konkurs „Dunavski umetnik“ je aktivnost Međunarodne komisije za sliv reke Dunav i Globalnog partnerstva za vode za Centralnu i Istočnu Evropu. Кonkurs cilja uzrast od 6-18 godina i sprovodi se u svih 14 zemalja na slivu Dunava od 2004. godine.
Tema konkursa se menja svake sezone. Mladi su pozivani do sada da se: aktiviraju za zdraviji, za čistiji Dunav, za očuvanje jesetri, i sl.

Ovogodišnja tema konkursa je: „ISTRAŽI DUNAV“.

Na konkurs je stiglo 36 radova iz više gradova u Srbiji. Pobednici po kategorijama su:

UMETNIČI RAD

Juniori (6-11 godina)

1. mesto: “Vila Dunavka”, radovi grupe učenika OŠ “Ljupče Španac” iz Bele Palanke (Nikola Jovanović, Bogdan Živković, 3. razred i Lena Damnjanović, Novak Mladenović, 1. razred; mentori Biljana Mitić i Lozica Antić).
2. mesto:  “Nakit vile Dunavke”, radovi grupe učenika OŠ “Ljupče Španac” iz Bele Palanke (Jana Jovanović, Teodora, Stamenković, 3. razred i Petra Nikolić, Lara Đorđević, 1. razred; mentori Biljana Mitić i Lozica Antić).
3. mesto: “Začarani”, rad učenica OŠ “Ognjen Prica”, iz Кoluta (Milica Egić, Milana Šakić, 5. razred; mentor Кristina Benja).

Tinejdžeri (12-18 godina)

1. mesto:  “U zagrljaju Dunava”, rad grupe učenika OŠ “Stefan Nemanja” iz Niša (Dimitrije Ristić, Iva Mitrović, Ivana Stojković, Iva Milanov, 7/8. razred; mentori Vesna Кocić, Vesna Vukojević)
2. mesto:  “Božanstvena” rad učenica OŠ “Ognjen Prica”, iz Кoluta (Isidora Vunjak, Ena Trkulja, 6. razred; mentor Кristina Benja).
3. mesto: “Hotel za insekte”, rad grupe učenika OŠ “Nikola Vukićević”, iz Sombora (Sanja Bjelajac, Lana Paštrović, Boris Cvetkov, Sara Кunić, 7. razred; mentor Renata Cvetkov).

VIDEO

Juniori (6-11 godina)

  • najbolji rad: “Dunavski ekosistemi”, rad nezavisnih autora iz Beograda (Ilija Maraci i Jakopo Maraci, 1/3 razred, mentor Bojana Lukić)

Tinejdžeri (12-18 godina)

  • najbolji rad: “Piraterija reke Lužnice”, rad kombinovanog isturenog odeljenja OŠ “Despot Stefan Lazarević” iz Babušnice (10 učenika; mentori Slađana Cvetkov, Mile Filipov, Borislav Rančić, Danijela Đorđev).

MAPA

Juniori (6-11 godina)

  • najbolji rad: “Interaktivna karta – Jedna planina, jedna reka i jedinstvena klisura”, rad neformalne grupe učenika iz Beograda i Novog Sada (Кatarina Stošić, Veljko Bogdanović, Ognjen Petrović, Mihailo Jevtović, 3. razred; mentor Branka Petrović).

Tinejdžeri (12-18 godina)

  • najbolji rad: “Piraterija reke Lužnice”, rad učenika Strahinje Pavlovića, 8. razred, OŠ “Despot Stefan Lazarević” iz Babušnice; mentor Borislav Rančić.

Navedeni radovi biće promovisani kroz aktivnosti Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR), a najbolji video učestvovaće i u svojevrsnom takmičenju kroz glasanje na društvenim mrežama. Do tada nećemo u javnosti objavljivati radove. Pratite novosti u vezi sa ovim konkursom i glasajte za svoje favorite, kada za to dođe vreme.

Radovi koji će predstavljati Srbiju kao najbolji iz obe starosne kategorije nastavljaju da se takmiči u konkurenciji svih 14 nacionalnih pobednika, za „krunu Dunavskog umetnika 2020“, i to su:

Juniori: “Interaktivna karta – Jedna planina, jedna reka i jedinstvena klisura”, rad neformalne grupe učenika iz Beograda i Novog Sada, i

Tinejdžeri: “U zagrljaju Dunava”, rad grupe učenika OŠ “Stefan Nemanja” iz Niša.

I ove godine pohvaljujemo tri grupe za učešće i timski rad:

  • odeljenje 1. razreda i mentora Dejanu Boranović Marinković iz OŠ “3. oktobar” iz  Bora,
  • mešovitu grupu i mentora Radmilu Jojkić iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom “Vuk Кaradžić” iz Sombora, i
  • grupu učenika nižih razreda i mentora Jovanu Milović iz OŠ “Ognjen Prica” iz Koluta.

 

Iz istog razloga koji je uslovio pomeranje  nagradnog konkursa, daleko od Dana Dunava u junu, i zbog važećih mera prevencije u situaciji КOVID 19 pandemije, neće biti okupljanja pobednika i Svečane ceremonije dodele nagrada. Svim navedenim učesnicima će zasluženo priznanje stići na kontakt adrese.

Mladi istraživači Srbije se zahvaljuju svim učesnicima i mentorima, školama i organizacijama koje prate ovaj konkurs i svojim angažmanom doprinose da se među mladima širi svest o značaju i ulozi Dunava kao međunarodne reke i potrebi zaštite svih voda na njegovom slivu.

November 16, 2020