Kamp zemljane gradnje, Mošorin

Promocija zaboravljenih tehnika gradnje zemljom kroz teoriju i praktičan rad kroz radionice, kampove i škole zemljane arhitekture

Tokom trajanja kampa, volonteri će obavljati sledeće poslove:

  • Čišćenje pešačko – biciklističkih staza;
  • Uređivanje javnih prostora;
  • Postavljanje znakova upozorenja da ne bacaju smeće;
  • Čišćenje divljih deponija po šumama I odmaralištima;
  • Sređivanje školskih igrališta (zamena oštećenog i dotrajalog mobilijara, farbanje postojećeg);
  • Edukacija mladih iz oblasti fotografije;
  • Edukacija mladih iz oblasti lekovitog bilja.

Omladinski centar otvoren je 16. jula 2012. godine, na dan obeležavanja 146. godišnjice Loznice. Suteren Gimnazije koji je godinama služio kao podrumski prostor pretvoren je u višenamenski i jedan od najmodernijih centara za mlade u Srbiji. Sredstva su obezbedili italijanska regija Emilija- Romanja i grad Loznica. Na površini od preko 300 metara kvadratnih nalazi se Kancelarija za mlade, Volonterski centar, Internet klub i Scena za mlade. Ceo prostor je potpuno prilagođen osobama sa invaliditetom.

Jedna od najvažnijih usluga koje nudi Omladinski centar je besplatno obrazovanje- Kursevi stranih jezika (Engleski, nemački, italijanski,francuski i španski jezik), pripreme za polaganje prijemnih ispita, kursevi rada na računaru, škola fotografije i dekupaža, škola novinarstva i škola glume pružaju našim mladim sugrađanima priliku da obogate ili usavrše svoja znanja i veštine.Takođe, tu su i specijalizovana savetovališta, poput pravnog, psihološkog i karijernog. Ovakav vid usluga daje priliku mladima da lakše reše probleme koji se mogu javiti u svakodnevnom životu.

Volonteri će biti smešteni u konaku “Čuvarkuća”, moderni turistički kompleks sa uređenim sobama, sa kupatilima, TV uređajima I WiFi internetom. Sobe su dvokrevetnog I trokrevetnog tipa . Smeštena u samom centru Tršića, na pragu Vukove kuće, Konak Čuvarkuća već sedam godina dočekuje svoje goste. Ušuškana u Tršićkim brdima i sa svojom etno pričom, Čuvarkuća je prepoznata kao jedna lepa priča u koju se gosti stalno vraćaju. Opremljena u modernom stilu zadovoljava sve potrebe i zahteve turista. Struktura soba: dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Ukupan kapacitet je 14 osoba. Drugi deo konaka, koji obogaćuje celu ovu priču, jeste i kafe Čuvarkuća, koja čini jednu celinu sa konakom. Ishrana će biti organizovana u okviru konaka sa punim pansionom. U slučaju odlaska na teren, volonterima se pakuje lunch paket. U večernjim časovima za večeru postoji mogućnost tradicionalne kuhinje spremanja jela od strane volontera prema receptima lokalnih zajednica iz kojih dolaze.

Tršić je udaljen 7 km od Loznice na putu za Valjevo. Tršić je u literaturi poznat kao rodno mesto reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića. Verovatno najpoznatije selo u Srbiji, Tršić, nije samo rodno mesto jedne od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, već je i apsolutno najposećenije ruralno naselje u Srbiji. Ovo je i jedan od najlepših prirodnih predela Srbije, a očuvanje ove zelene sredine u mnogome ima veze baš sa Tršićem.

Pored edukacija mladih o samom kampu, mladi će imati edukacije iz oblasti fotografije I lekovitog bilja. Edukacija mladih iz lekovitog bilja je nova aktivnosti gde će mladi imati priliku da beru lekovito bilje, suše ga (uz pomoć elektronskog sušača za čajeve) I prave lekovite čajeve iz Tršićkog kraja koja će ujedno baviti I prvi proizvod EkoLo kampa. Pored toga imaće priliku da nauče proizvodnju sokova od petrovačkih jabuka koje su ujedno I simbol lozničkog kraja.

XYZ

Šifra kampa:
VSS22
Datumi:
15. jun – 31. jun
Lokacija:
Loznica
Organizator kampa:
Kancelarija za mlade grada Loznica
Uzrast volontera:
18 – 30 godina
Jezik kampa:
Srpski