Olimpijsko selo, Ražana

Renoviranje/Rekonstrukcija

Ovaj kamp je začetak ideje o promociji seoskog turizma i izgradnje Olimpijskog sela i kampusa. Volonteri će u toku prvog kampa renovirati prostoriju doniranu od strane crkve koja će biti posvećena generalu Svetomiru Đukiću, osnivaču Olimpijskog komiteta u Srbiji.

Tokom trajanja kampa, volonteri će obavljati sledeće poslove:

  1. Sređivanje prostorije prostorije tj. Spomen Sobe (slaganje knjiga, ručnih polica i dr.);
  2. Krečenje, pravljenje lustera;
  3. Tapaciranje stolica, lakiranje;
  4. Slikanje portreta Osnivača olimpijskih igara;
  5. Postavljanje panoa iz Olimpijskog muzeja o osnivanju Olimpijskog komiteta.

U svom radu Klub Ars Nova je realizovao veliki broj projekata koji su imali za cilj obeležavanje jubilarnih datuma iz prošlosti valjevskog kraja (akademija i tribina o obeležavanju 100 godina od prvog dolaska voza u Valjevo, Svečana akademija, izložba, filmski materijal o Dva veka Okružnog suda u Valjevu, 40 godina od obeležavanja Istraživačkog pokreta u Valjevu kroz dve knjige Mladi istraživači 1 i 2), kao i mnogobrojnih događaja, izložbi, takmičenja, prezentacija, promocija.

Volonteri će biti smešteni u obližnjoj kući sa obezbeđenom posteljinom. Hranu će volonteri sami spremati uz pomoć kamp lidera. Namirnice će biti obezbeđene od lokalnih poljoprivrednika.

Selo Ražana je rodno mesto osnivača Olimijskog komiteta Srbije Generala Svetomira Đukića. Sahranjen je u porti crkve u Ražani. U blizini se nalazi crkva brvnara u Sečoj Reci, Taorska vrela, vodopad u Skakavcima, jezero u Rosićima, Turski han, spomenik Kosjeru i vojvodi Popoviću, spomenik iz NOR-a, domačinstva seoskog turizma, izletište Grad, izvor Skrapeža, manifestacije, ilirske grobnice u obliku kupastih uzvišenja. MZ Ražana ima 15 registrovanih seoskih domaćinstva,2006 godine MZ dobija nagradu Turistički cvet jer domačinstva imaju i po 1000 noćenja godišnje. Urađena je trim staza pored termalne vode, postoji registrovana planinarska staza. Imamo tradiciju dečjih kamoova, postoji teren za odbojku, mlai fudbal,muzej u školi u Skakavcima, etno domaćinstva...

Nacionalni kamp. Volonteri će 13-og avgusta učestvovati u dodeli priznanja volonterima i po želji ostati na dečijem turniru.

Šifra kampa:
VSS28
Datumi:
od 08.08.2023. do 13.08.2023.
Broj Volontera:
6
Lokacija:
Selo Ražana
Organizator kampa:
Klub “ Ars Nova”
Uzrast volontera:
18+
Jezik kampa:
Srpski

Broj slobodnih mesta:

0