POZIV ZA VOLONTERE:

Predeo izuzetnih odlika Klisura reke Gradac, Valјevo
18-20. oktobar 2019.

Veliku volontersku #ŠTANAMTEŠKO akciju organizuju Mladi istraživači Srbije u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine, CeGraD-om, Narodnim Parlamentom i upravlјačem ovog zaštićenog prirodnog dobra, Ekološkim društvom „Gradac“.

Akcija je podržana od strane Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva zaštite životne sredine, Ambasade Kralјevine Švedske, Regionalne kancelarije za mlade i Grada Valјeva.

Šta 100 lјudi može da uradi za Gradac u jednom danu?

Planiramo da: uređujemo obalu i prirodu oko ove reke izuzetne prirodne lepote, popravlјamo kamene brane koje služe kao prirodna mrestilišta za ribe, uklanjamo ambroziju i druge invazivne vrste, prikuplјamo otpad, uređujemo mesta za kampovanje i postavlјamo klupe i stolove na odmorištima, info-table.

Ko sve može da učestvuje?
Svi lјudi su dobrodošli, a prioritet dajemo mladima od 18 do 30 godina, iz cele Srbije.

Evo i nekoliko dobrih razloga zašto treba da se prijaviš na veliku #ŠTANAMTEŠKO akciju:

 • Imaš priliku da promeniš sredinu, putuješ i odeš u drugi kraj Srbije
 • Upoznaćeš 100 mladih lјudi iz raznih krajeva Srbije, a šanse da među njima pronađeš najbolјeg druga, drugaricu, možda devojku ili dečka, su – velike
 • Bićeš koristan, tj. korisna! Zamisli šta 100 lјudi može da uradi u toku jednog radnog dana od 6 sati (radi se u subotu, 19. oktobra, dok se u petak i nedelјu družimo)
 • Zahvaliće ti se lično predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva zaštite životne sredine, ambasade Kralјevine Švedske, Grada Valјeva, a da ne zaboravimo i sve zalјublјenike u prirodu koji za Gradac imaju posebno mesto u srcu
 • Potvrda o učešću koju ćeš dobiti otvara ti vrata za sve akcije i kampove programa MLADI SU ZAKON Ministarstva omladine i sporta, o kojima ćemo te redovno obaveštavati
 • Plus – nećeš imati nikakve troškove osim možda za neki lokalni specijalitet; kartu do i od Valјeva ćemo ti refundirati čim nam ih po povratku kući pošalјeš poštom

Šta treba znati pre prijavlјivanja?

 • Svi troškovi su pokriveni. Smeštaj je obezbeđen u Istraživačkoj stanici „Petnica“ u potpuno opremlјenim sobama. Hrana je takođe obezbeđena, kao i prevoz od-do Gradca i osiguranje od evenutalnih povreda.
 • Rad neće biti težak ni rizičan. Nije potrebno da imaš neke posebne veštine ili znanja – naučićeš tokom akcije da radiš neke nove i korisne stvari. Pre početka radnog dela ćemo svim volonterima objasniti tačno šta i kako se radi. Imaćete obezbeđene alate za rad i adekvatnu zaštitu a i naše #ŠTANAMTEŠKO majice.
 • Imaćeš priliku da, pored radnog dela, upoznaš Gradac i programe Mladih istraživača Srbije i Istraživačke stanice Petnica, kao i programe Pokreta gorana Vojvodine, CeGraD-a i Narodnog Parlamenta.
 • Očekujemo da dođete u Valјevo, u petak, 18. oktobra, do 17 sati, a odlazak sa velike #ŠTANAMTEŠKO akcije je u nedelјu, 20. oktobra, posle doručka.
 • Detalјne informacije o akciji, načinu dolaska, konkakt telefonima, onome šta ti je potrebno da poneseš, poslaćemo ti dve nedelјe pre akcije.

 

Kako možeš da se prijaviš?

Potrebno je da popuniš ovu PRIJAVU. Na adresu tvoje e-pošte ćeš dobiti odgovor da li si primlјen/a u roku od 2 radna dana posle poslednjeg dana za prijavu, 4. oktobra. Zatim će biti potrebno da nam potvrdiš da li dolaziš. I – to je to!
*Molimo te samo da nam javiš čim saznaš u slučaju da ne možeš da dođeš, kako bismo primili nekog drugog. Što nam kasnije javiš, to će biti teže da ti nađemo zamenu, pa te molimo da, jednom kada ti potvrdimo, razmisliš dva puta pre odustajanja od učešća.

 

Za sve informacije o akciji možeš kontaktirati:

Mlade istraživače Srbije – Volonterski servis Srbije
Bulevar umetnosti 27, Beograd
Tel. 011/311-66-63, e-pošta: incoming@mis.org.rs
www.mis.org.rs

Centar za građansko delovanje – CeGraD
Radenka Rankovića 13, Obrenovac
Tel. 064/132-93-36, e-pošta: office@cegrad.org
www.cegrad.org

Pokret gorana Vojvodine
Mitropolita Stratimirovića 5,  Sremski Karlovci
Tel. 060/0 967 294, e-pošta: vlada@pgv.org.rs
www.pgv.org.rs

Narodni parlament
Ilije Strele 3, Leskovac
Tel. 060/4570707, e-pošta: ana@mladisuzakon.rs
www.parlament.org.rs