Dragi volonteri,

Svesni ozbiljnosti situacije u kojoj smo se našli usled pandemije korona virusa, kao i potrebe da pomognemo ugroženima, apelujemo na sve koji se uključuju u programe pomoći da se ponašaju odgovorno i oprezno.

Stoga vas molimo da ne preuzimate samoinicijativne akcije a ukoliko se uključujete u organizovane aktivnosti pridržavajte se uputstava o zaštiti, higijeni i obavezno nosite zaštitnu opremu.

Veliki procenat zaraženih ne ispoljava NIKAKVE simptome. Prema tome, čak iako se osećate dobro, mladi ste, ne spadate u rizičniju grupu (starije osobe i hronični bolesnici, gde je mogućnost da se zdravstevno stanje zakomplikuje veća), i dalje možete da prenesete virus svima sa kojima dođete u kontakt.  Dovoljno je da bez zaštite dodirnete nešto, pa da neko posle vas dodirne to isto i da se potencijalno zaraze (gradski prevoz, prodavnice itd).

Virusu su podložni SVI i SVI mogu biti prenosioci.

Pozivamo sve na odgovornost i opreznost pri preuzimanju volonterskih aktivnosti kako bi se sprečilo širenje virusa i dalje pogoršavanje situacije. Pomažite, ali odgovorno. Ako ne znate kako, pitajte one koji imaju nadležnost. Ako nemate zaštitna sredstva, bolje nemojte pomagati, jer u stvari odmažete.

Aktuelne informacije možete pratiti na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019 i na domaćem sajtu www.covid19.rs.

Vaši Istraživači